onsdag 25 november 2015

Kan man ha uppehåll?

Jag sitter här i vardagsrummet med datorn på knän. I en månad vågade jag inte ens tänka på min blogg, jag var så glad i våras och nuförtiden har jag bara ångest för jag inte spelar in någonting och inte skriver heller.
Jag har bytt skola där jag kämpar för att få relation till eleverna. Det är en stor skola, med många elever, så svåraste är att lära mig allas namn. Nu går det helt ok. Samtidigt har jag annorlunda förutsättningar än på min tidigare skola. Inte semre utan annorlunda. Jag behöver lära mig hur jag kan undervisa i min sal med alla instrumenter och alla elever jag har.
Nu får ni hålla tummarna att det går snabbt, för de behöver också hjälp med ackord och noter och andra saker.
Ha en skön Advent!

måndag 31 augusti 2015

Flamenko på riktigt, Paco De Lucia

Hur kunde jag bara glömma honom?  Han är det bästa flamenko gitarrist jag har hört. Jag läste på  nu och syns det att det stämmer fortfarandra.
Jag "hetslyssnar" på honom periodvist. Sista året ville jag visa hans spel till en duktig elev på skolan, han skulle ha gillat Paco De Lucia. Det blev ingen visning tyvärr.
Jag lägger ut två låtar. Den andra är min absolut favorit, jag blir så kärleksfull av den 😃
Entre dos Aguas och
Concierto de Aranjures , part 2.   som stavas olika på olika språk




söndag 9 augusti 2015

Motsatsernas sommar

Alanya. Har ni varit där?
Efter norgeresan  flög vi ner till Turkiet. Den ena veckan tände vi kaminen och den andra veckan satt vi konditionerngen på. Den ena veckan klättrade vi på bergen och den andra veckan satt vi bara på solstolen hela dagarna.
Jag får inte heller glömma alla våra gäster runt bröllopet, alla kakor jag har bakat innan bröllopet och sen den fantastiska dagen då dottern gifte sig med sin prinsess.
Vi har haft en händelserik glad sommar!
Jag hoppas ni med. Hoppas ni fick vila och koppla av innan skolan eller jobbet börjar igen. Hoppas ni har laddat batterierna och är redo för allt spännande som kommer.


tisdag 28 juli 2015

Jag har semester

Kära läsarna!
Jag försöker vila ut mig innan läsåret börjar igen. Jag har vandrat och klättrat i Norge förra veckan.
Den fina bilden är tagen där.


lördag 18 juli 2015

Sommar, bröllop och rådjur

Bröllopet är över, släktingarna har flugit hem och vi håller på med att förbereda vår fjällvandring i Norge. Det blir kul.
Jag kanske får berätta om att mina barn har spelat på bröllopet. Det var väldigt mysigt att syskonskaran har gjort så fint för det fina paret, dottern Flora och hennes prins Emanuel.
Jag får inte lägga ut kort på dem, men vi brukar ha morgonbesök ni får se 😜

torsdag 2 juli 2015

Sommarlov

Mina kära läsare!
Javisst är jag lite slö, kommer jag aldrig fram till någon ny inspelning.
Jag håller på med massa bakningar inför dotterns bröllop. Det är jätteroligt faktiskt, men sitter långt ifrån pianot eller gitarr. Dessutom är sommarhettan här de senaste dagarna.
Ni får vara snälla och tålmodiga.
Jag har blivit nästan proffsig i marängtoppar. De här salta ostpinnarna är ungerska specialtät
Finns två andra kakor också, allting i fabriks mängd, fast utan några bilder.
Njut av sommaren, ha de så kul!!!

måndag 29 juni 2015

Kul, kul, kul

I ❤️ Peter Bence !
Alddeles nyss såg jag hans youtube spel. Käns i hela kroppen, hur han spelar Michael Jackson  på piano.
Titta och lyssna!


måndag 22 juni 2015

Hur får man two years vacation?


Det blir ingen  " Two year vacation " för mig men försöker inbilla mig att sommaren är långt, vi ska ha fantastiskt väder och jag kan hålla på med mina intressen. Jag visar när jag är klar med någonting.
Eftersom jag inte har spelat in ny filmklipp med piano eller gitarr därför visar jag sonens musik. Han spelar med sina kompisar i  bandet Two year vacation där han är sångare och basist.



onsdag 10 juni 2015

Ungrare är bra på dans

Det är inte första gång att en ungersk grupp visar någto speciellt.
Titta den här filmen, den är helt fantastiskt!



tisdag 9 juni 2015

Samba i Vänersborg

Vad härligt det var  med Samba orkestern under studenttåget till stan. Utan Samba  kan jag inte ens tänka att fira alla studenter i Vänersborg.
Tack för ert spel!

måndag 1 juni 2015

Känn igen skilnaden mellan dur och moll

Det finns en tydlig skillnad mellan dur och moll ackord.
Dur är alltid glatt och låter ljusare. Moll är motsatsen, alltid dyster och låter lite sorgligare.
Testa själv om du kan spela dur och moll hur de låter? Vilka känslor man får?
Här kommer en liten video för övnings skull!


fredag 29 maj 2015

Stress, vill vi har dig?

Oj-oj-oj!
Jag vill så gärna skriva men jag håller på med all övningar till två skolavslutningar, håller på med betygsättning och massa omprov innan. Vi har första kommunion och konfirmation i kyrkan vi övar med kören för. På eftermiddagar jobbar jag ute i trädgården för att så ärtor och morötter.
Jag får inte heller glömma studenten vi har om en vecka.
Ni får hålla tummarna för att allt går bra !

tisdag 19 maj 2015

C dur och G dur ackord på piano

Nu har jag spelat in två ackord till pianot. Tänk på att ackord betyder att man spelar minst tre toner samtidigt. Om du lär dig att spela C och G då kan du kompa samma låtar jag har lagt ut för gitarr. Det spelar ingen roll vilket instrument man spelar. C dur låter likadant på piano  eller på gitarr eller vilket instrument som helst. Fast man håller fingrarna på annat sätt. När du har koll på tonerna, öva in att du spelar ackordet med höger hand. Då kan du lägga till vänster handen med tonen ackordet fick namnet av. Till en C dur tar du alltså en mörk C med vänster hand och till en G dur tar du G i vänster hand osv. Öva och hitta på gärna olika rytm till. Det kallas ackordkomp!

fredag 15 maj 2015

Livstilblogg ???

Mina barn klagar om jag lägger ut saker som är mer personliga. Jag har tänkt genom lite och kommit fram att ja, javisst, jag gillar om saker är lite mer personliga. Då får vara min blogg också vara mer personligt.
Jag gillar livstilbutiker! Även om jag köper bara en klänning tycker jag om att kika runt där. Då kan det finnas folk som är mest intresserade av musik men tycker att det blir roligare med något annat också.
Japp!
Jag håller på med planteringar. Jag har grävt hela förmiddag för att förbereda grönsakslandet och planterat om mina tomater i växthuset. Känns skönt att vara ute och jobba fysiskt. Och det blir kul att skörda sen ;-)



tisdag 12 maj 2015

Cello Wars

Många inspirerades av Star Wars . Hela videon är häftig med båda musiken och filmen man ser.
Finns det någon som tycker om det?

 

söndag 10 maj 2015

Salsa och fioler

Titta på den här klippen. En härlig kombination mellan dans och fiolspel samtidigt och dessutom visar att musiken är ett internationellt språk. Alla förstår allt!




fredag 8 maj 2015

Jag har världens roligaste jobb

Sitter och njuter.
När jag tänker tillbaka på veckan, blir jag så glad. Alla engagerade elever, som har övat och spelat med mig på lektionerna gör mig så glad!
Sen hamnar jag på soffan på en fredag eftermiddag, för att jag slutar tidigare. Solen skiner, jag tittar på mina tomater som väntar på omplanteringen.
Snart tar jag och min man en löptrening med hunden.
Vad ska man önska mer ?


torsdag 7 maj 2015

Glas musik eller Glass musik?

Att spela på glas vid matbordet är alltid lockande för mig. Prova!
Man häller vatten i glaset, stoppar i pekfingret i vattnet och sen bara att köra. Glassen kommer som en belöning för duktiga.
Ni hittar nog kända låtar på listan.

 

torsdag 30 april 2015

Svarta tangenter i Idas sommarvisa

Videofilmen kompletterar noterna jag har lagt ut igår. Ta noter til låten och titta på filmen, då lyckas ni med spelet.
Det blir lättare att spela Idas sommarvisa hemma om ni får lite hjälp vilka toner ska spelas. Ni har lärt er namn till alla vita tangenter. Men vad kallas de svarta då?
Principen är :
- ISS slut  ( Fiss, Giss, Ciss,  etc.) innebär att du tar den första svarta tangent till höger från den tonen som finns bokstaven  i namnet.
  Tex. Fiss -  ta den första svarta till höger från F
          Ciss -  ta den första svarta till höger från C




onsdag 29 april 2015

Enkla noter för piano och gitarr


Jag har lyckats spara alla mina självskrivna noter i bild form. Vilken lycka! 
Dessvärre kan jag inte ordna bara en länk till mina noter än. Därför ser ni alt på en gång. Skratta gärna, men trots allt blir jag bättre och bättre med dator.

Lägg märke till att noterna är för båda gitarr och piano. Ni ser tonernas namn under notskriftet och ackord beteckningar över notskriftet. 





tisdag 28 april 2015

Ett tekniskt problem...arbetet pågår

Jag försöker lösa ett problem och det går trögt.
Ja har skrivit ner två enkla låtar med ett låtskrivare program men så fort jag skulle ladda upp dem på bloggen går det inte.
Jag får forska lite till, det är riktigt irriterande...

lördag 25 april 2015

Högtidlig kväll i Göteborgsoperan





Det såg vi när vi kom ut ur operahuset!
Föreställningen var jättekul. Det är klart det var högtidligt. Riddare Blåskäggs borg på originalspråket ungerska, med perfekt uttal och fantastisk kreativ regi. Den andra operan av Schönberg, som jag var orolig för, var också hörbart. Det var lätt att hänga med och gilla tom.
Tack för alla musiker och sångare!

fredag 24 april 2015

En fantastisk upplevelse eller ren tortyr ikväll ?



Det frågade min man av mig flera gånger. Nu blev jag orolig, han vet kanske mer...
Ja, vi ska till Göteborgsoperan ikväll. kul, kul, kul ! Eller?
Riddar Blåskeggs borg av Bela Bartok är en helt fantastiskt psykodrama. Men Erwartung av Arnold Schönberg är en ny upplevelse. Jag har läst om honom på musikhögskolan, men inte lyssnat hans musik senare.
Jag får referera senare.

tisdag 21 april 2015

Gitarr skola A7

A7 får ni lära er på gitarr innan jag visar den första låten med noter och ackordbeteckningar. Jag har gjort klart Idas sommarvisa för att spela.
Lär dig att spela 4 slag på varje, D, Em, A7 D. Den här ordningen repeterar vi i hela låten.
Ta sista ackordet till låten, A7 idag.


Våren är här!

måndag 20 april 2015

Piano skola Tangenter

Piano, piano, piano!
Nu kommer en oklippt film med piano. Ingenting som passar. Jag har ingen stativ för att hålla mobilen, då var det jag som höll mobilen medan jag har filmat. Dessvärre har jag inte min ipad med mig på skolan som kan redigera filmen och min skoldator kan jag inte hålla och vinkla,etc
Ta den lilla filmen med alla fel, men tänk, det viktigaste är att introducera piano.
Det blir bättre sen!



Jag är glad

När någon utav mina elever frågar efter noter till gitarr och börjar vi snacka om strängar, att stämma gitarr och allt annat med gitarr, då känner jag mig glad. Därför håller jag på med hela det här bloggandet. Ja, javisst, för er mina duktiga elever!

Det var inte länge sen Påsk 😜

fredag 17 april 2015

Gitarr skola E moll

Jag tänkte på att det kan vara roligare att öva om ni lär er en ackord till den D dur jag har visat alldeles nyss.
Em passar så bar till D . Öva 4 slag på varje och byt.



Gitarr skola D dur




Nu får ni ett ackord till. Hur kan ni öva? Jag rekommenderar att ni slår 4 slag på ett ackord och sen byter ni och slår fyra slag på den andra. Ni kan komma på en egen låt om ni använder alla ackord jag har visat här på bloggen. Varför inte skriva egen låt?
Lycka till!

onsdag 15 april 2015

Glädjemusik med Boban




Jag vet inte om jag får skriva om deras musik att det är folkmusik. Boban Markovic är en serbisk trumpetist som spelar runt i världen  med sitt orkester. Om jag vill ha glädjemusik, då är det dem jag lyssnar på.  De har jag hört tidigare i Ungern, tyckte mycket om deras musik. När några år sen såg jag att de åker hit enda till Trollhättan, köpte jag biljetter direkt. Vilket fest det blev i Folketshus i Trollhättan.

måndag 13 april 2015

Hur stämmer man gitarr ?

Hoppas ni alla har haft ett glad påsklov!
Jag har gjort mycket roligt, träffat några vänner, bakat kakor, spelat orgel och hittat många geocach bland annat. Våra utflugna barn har kommit hem med sina pojkvänner och flickvänner då brukar vara full fart hemma hos oss.Det gillar jag mest av allt!
Nu hann jag spela in det jag har lovat, att stämma gitarr.
Till att börja med laddade jag ner gratis appen.
Fine Chromatic Tuner
Många har stämapparat hemma som är lätt att hantera. Den här appen fungerar lika bra med pekaren.
Lär dig stämma gitarr, då blir det fint när du spelar.



tisdag 7 april 2015

Turkisk musik för själen

Min absolut favorit nuförtiden. Under de senaste tre år 😛
CD-skivan köpte vi i Istambul då. Deras musik är som en massage för själen, den lugnar ner mig. Jag gillar lyssna på dem när jag kör hem från skolan.   Testa gärna, det kan vara samma effekt på er !
Glad fortsättning i påsklovet!
Yansimalar


måndag 6 april 2015

Påsklov



Efter påskruset både hemma med familjen och i kyrkan med mycket orgelspel hann jag sätta mig ner nu och läsa hur man skapar kategorier på sin blogg. Nu har jag ordnat en Gitarr skola. Jag vill lägga ut en pianoskola  senare. Jag har mycket att lära mig, för till piano skolan vill jag visa ett tangentbord till ett piano som går att spela på. Det blir mycket roligare om ni har ett litet piano under noterna!
Nu har jag en vecka för att vila ut mig, träffa några vänner jag inte hinner träffa annars, hitta nya geolådor och fortsätta med bloggandet. Jag ser fram emot en fantastisk vecka med sol och värme!
Ha det så skön för allihop!

torsdag 2 april 2015

Strängarnas namn

Ja, vi har haft en liten skoldans nu på sista lektionen innan lovet. Ni vet att jag gjorde mitt bästa!
I förmiddag spelade jag in nästa filmen i Gitarr skolan. Lär dig strängarnas namn.
Nu åker jag hem, men innan hämtar dottern från tågstationen. Sen har jag mycket orgelspel i  kyrkan några dagar framåt och mycket familjemys mellan kyrkan.
Det blir kul att gå i väg och hitta några geolådor, sova, träffa mina vänner och göra ingenting.


Glad påsk till er alla!

måndag 30 mars 2015

Låtlista med C och G7

En liten låtlista med C och G7

Om ni har övat in C och G7 då är det dags att spela. I låtlistan finns några enkla låtar  till ex. Yellow Submarin och Månaderna som vi har redan spelat på lektionen.
Jag har inte skrivit text och ackord analys. Det finns säkert några låtar du kan utantill. Använd gehöret till för att lyckas spela. Börja spela med  ackordet C och lyssna när du behöver byta till G7.
Ja må han leva
Månaderna
Yellow submarine 
Vi äro musikanter
Små grodorna
Jag är en liten undulat
Känner du Lotta min vän
Tom Dooley

lördag 28 mars 2015

Gitarr skola G7

Nu kommer ut min andra film under namnet Gitarr skolan. Ackordet ni kan lära er är G7.
Har inte lärt mig än hur jag kan ordna en behållare just till alla dessa små filmer med gitarr, men kommer nån gång.
Det är skitkul att blogga! Jag har börjat prata om bloggandet för mina elever. Roligt att se när de visar intresse och även när tittarsiffrorna höjs även om vi pratar bara om små siffror. Det är kul att ni er med, mina famtastiska elever!


torsdag 26 mars 2015

Vilken basist är den här gubben!

Jag blev helt överraskad med hans spel. För några veckor sen såg jag honom i TV  Han spelar allt, hård rock eller folkmusik, klassiskt eller orientaliskt musik. Jag blir glad av hans musik !

tisdag 24 mars 2015

Gitarr skola 1. C-dur

Vet ej om jag har blivit klokare när det gäller bloggande.
Äntligen har jag spelat in min första film som skulle hamna under Gitarr skola. Det blir många små filmer för just gitarr. Försöker skapa ordning för att alla hittar dem. Än så länge har jag inte så många saker att hitta iaf ;-)
Kan jag inte komma åt filmen tyvärr. Det blir enklast om jag skapar en egen youtube kanal.
Nu hämtar jag sonen från orkester, kommer tillbaka sen. Jag måste ordna idag, jag vill!!!


Har jag fixat nu???

lördag 21 mars 2015










Efter gårdagens kompisträff ser jag fram emot en lat lördag. Kollar några youtube klipp om bloggandet  senare på eftermiddag.
Ha en trevlig helg!


torsdag 19 mars 2015

Jag har presis skrivit klart dagens inlägg och den försvann bara i universum😖
Då är det så svårt att upprepa allt igen.
 Jag sammanfattar iaf.
Jag håller på med att lära mig bloggandet vilket hindrar mig från att lägga ut min första inspelad film. Meningen är att de kommer sakta men säkert. Jag vill vara mer kompletterande hjälp för er, mina fina elever än jag kan vara  lektionen.
Det är inte omöjligt att lära sig spela, som den lilla videoklipp visar.

http://youtu.be/n834dOfhv9g

Kl är 22.00 orkar inte länge, kan inte rätta till med en fin bild om filmen tyvärr.
God natt!

tisdag 17 mars 2015

Mitt plan är att jag spelar in små filmer som hjälper till i undervisningen. Det blir nästan som en musikbok.
Så länge jag inte har nån film får ni nöja er med mina kommentarer om saker jag är intresserad av och inlägg med fina eller spännande musikvideor.
Här har jag en jag rekommenderar till mina åttor. De har kämpat med musikhistorian många veckor.




Låten har ingenting att göra med Swan lake av Tjajkovskij men ändå påminner mig hur fina de här tjejerna är. En fantastiskt samspel och koreografi lyfter upp deras framträdande. Jag skulle vilja fråga  hur många timmar under hur många år de har tränat ?

Ni är välkomna!

Är det verkligen min blogg här?
Man får en konstig känsla nu på början av bloggandet. 
Jag har skrivit tusentals sidor i mina dagböcker under min ungdomstid. Super personliga, super hemliga anteckningar om mitt liv. Ingen fick läsa de,.
Är det likadant att blogga fast man lägger alla inlägg ut på nätet?

Hur som helst tänker jag  slå upp min första sida i den här "dagboken" och det blir bäst om jag kopierar in en länk till en låt av min son Öcsi/Jörgen . Då välkomnar jag er med hans retro låt!